WordPress.com или WordPress.org

WordPress.com или WordPress.org

WordPress.com или WordPress.org – Основни разлики и коe да използвате.

WordPress е едно от най-популярните решения за изграждане на уеб сайт. Но въпреки популярността му, има един въпрос, който много нови потребители все още си задават – каква е разликата между WordPress.com и WordPress.org и кое от двете да използвам?

Ако търсите „WordPress“ в Google, двата уеб сайта ще бъдат, съответно на първа и втора позиция . И ако сте нови в WordPress, може да не знаете кой да използвате.

Тази статия ще обясни ключовите разлики между WordPress.com и WordPress.org и ще ви помогне да изберете подходящия за вашите нужди.

WordPress.com или WordPress.org – Основната разлика

Софтуерът WordPress, разположен на WordPress.org, е безплатна система за управление на съдържанието с отворен код. За да използвате софтуера WordPress, трябва да го инсталирате на уеб сървър. И това е ключовата разлика между WordPress.com и WordPress.org.

Ако изтеглите WordPress от WordPress.org. Използвате ваш собствен хостинг и домейн, което ви гъвкавост. Ето защо WordPress.org често се нарича и самостоятелно хостван WordPress.

WordPress.com, от друга страна, е платформа за блог / уеб сайт, базирана на софтуера WordPress.org. Вместо да се налага да изтегляте софтуера и да го хоствате сами, можете просто да се регистрирате в WordPress.com и да имате работещ сайт веднага.

Цена за използване на WordPress.com или WordPress.org

WordPress.com ви позволява да създадете уебсайт изцяло безплатно, но има някои недостатъци на това:

  • Можете да поставите сайта си само на поддомейн.
  • Не можете да премахвате собствени реклами и брандинг на WordPress.com от вашия сайт.
  • Получавате ограничено дисково пространство от 3 GB.
  • Не можете да си осигурявате приходи от блога или уебсайта си.
  • Не можете да инсталирате приставки или теми, които по подразбиране не са налице на платформата.

При използване на WordPress.org, заплащате годишна такса за домейн и всеки месец или година за хостинг.

И имате пълна свовбода какви реклами да публикувате и какъв дизайн или функционалност да използвате.

WordPress.com или WordPress.org: Плюсове и минуси

Всяка версия има своите плюсове и минуси.

Кога да използвате WordPress.com?

  • С WordPress.com, не е нужно да се притеснявате за закупуване на хостинг или поддържане на вашия сайт. Тя също може да бъде безплатна, въпреки че има и платени планове.
  • Свободният план ви ограничава до 3 GB данни и поддомейн (като mywebsite.wordpress.com). Той също така включва реклами от WordPress.com.
  • Освен това няма да можете да инсталирате собствени „плъгини“ или „теми“, освен ако не плащате за скъпия бизнес план. Разширенията и темите са едно от най-полезните неща за софтуера на WordPress, защото те улесняват персонализирането на вашия сайт, така че това е доста голяма загуба.

Ако мисълта за промяна на сървър, имена на домейни (DNS) или за архивиране на данните от уебсайта ви звучи невероятно обезсърчително, WordPress.com може да е начинът да създадете собствен блог / уеб сайт. Но ако искате някаква гъвкавост, планирате да си осигурите приходи от сайта или искате сайта ви да расте в дългосрочен план, WordPress.com може да бъде много ограничен.

Кога да използвате WordPress.org

WordPress.org трябва да бъде каче или инсталиран на ваш собствен съевър (хостинг). В повечето случаи това е просто инсталиране с няколко клика.

Всъщност, ако закупите името на домейна си от вашия доставчик на хостинг услуги, дори не трябва да се безпокоите за промяна на DNS. Това ще бъде направено за вас!

Плюс това, WordPress.org има много по-добри опции за персонализиране. Можете да инсталирате разширения, да използвате персонализирани теми и да правите почти всичко, което искате със сайта си.

Можете също така да си осигурите приходи от уебсайта си, което е чудесно, ако планирате да правите бизнес.

Ако искате пълен контрол над вашия сайт и най-добрите възможни опции, използвайте WordPress.org. Въпреки, че е по сложен, в дългосрочен план ще благодарите, че сте взели това решение.

Готови ли сте да започнете? Свържете се с нас, за професионална изработка и коректно отношение за вашият WordPress проект.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *